Beurs

We hebben intussen al begrepen dat rating agentschappen meer kwaad dan goed doen. Lees nog maar eens prof Paul De Grauwe's : "Nutteloos, gevaarlijk en machtiger dan ook" op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=HL3DN9V5.

En de beurzen ?

Bankier Pascal Paepen weet : "Of we nu consument, spaarder, werkgever of werknemer zijn, het pessimisme op de beurzen treft ons allemaal. Een veelgehoorde opmerking om "de beurzen dan maar af te schaffen" houdt ook geen steek. Het is als de barometer stukslaan omdat die slecht weer aanduidt. In betere tijden is de beurs een plaats waar ondernemingen goedkoop kapitaal kunnen ophalen. Enkel geen beurs zou nog altijd veel erger zijn dan een dalende beurs."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1302538/2011/08/09/Al-bent-u-geen-belegger-ook-u-verliest-op-de-beurs.dhtml.

Geen beurs veel erger dan een dalende beurs ? Dat is larie en apekool, zoals een van de lezers van voormeld artikel - een mij verder onbekende Frank Lostak - perfect neerpende :

"Dat de beurs een barometer is, houdt geen steek. Een barometer meet een effect maar koppelt niet terug op het weer. De waarde van aandelen op een beurs zijn misschien ook een maat voor iets, maar het grootste effect van de beurs is precies de terugkoppeling die het heeft op de waarde van die aandelen."

2 comments:

Pablo Carpintero said...

En toch zijn er nog altijd mensen die in Sint Niklaas blijven geloven. Een lezer over de rating agentschappen op de website van de Standaard :

"Ik zeg niet dat dat een gezonde situatie is, er is mogelijkheid tot belangenvermenging. Maar anderzijds huiver ik bij de gedachte aan een door de overheid gecreëerde instelling waar de objectiviteit en onafhankelijkheid helemaal twijfelachtig wordt. Als een ratingbureau haar geloofwaardigheid verspeelt dan zal ze in het huidig systeem door de markt gesanctioneerd worden."

"Huiver" en "helemaal twijfelachtig" ? Ikzelf huiver meer wanneer mijn belang van de vrije markt afhangt dan van de staat. Op de tweede kan ik bij de verkiezingen invloed uitoefenen.

"Gesanctioneerd door de markt" ? Doe toch je ogen open, man ! Hoe naïef kan je worden ?

Pablo Carpintero said...

De dogma's van de vrije markt zitten duidelijk diep ingebed in onze maatschappij.

Maar er is hoop : een halve eeuw geleden zaten ook de dogmas van de kerk nog diep ingebed; en kijk nu eens ...