Markt of democratie ?

Meneer Verhofstadt laat nog eens van zich horen :

'Europa is de enige mogendheid die denkt dat ze een eenheidsmunt kan hebben met zeventien landen die elk hun eigen economisch beleid voeren', aldus de ex-premier. 'Maar de financiële markten willen naast een monetaire unie een economische unie tot stand zien komen, met een regering die lidstaten kan dwingen tot maatregels.'

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110817_012.

Technisch heeft de man gelijk, tenminste in de eerste zin van het citaat. Maar geeft hij zich wel rekenschap van wat hij verder vertelt ? De financiële markten willen een economische unie ; en meneer suggereert dat die er dan - blijkbaar kost wat kost - ook maar moet komen. Hij is dus bereid  de democratie uit te hollen in het belang van de "markten" en zet dus (zoals gewoonlijk) de wereld op zijn kop. En hij is niet de enige politicus of leerling tovenaar die dat doet.

Een economische unie kan er komen wanneer de democratisch verkozen regeringen in de landen van de EU dat beslissen in het belang van de bevolking ; niet wanneer de "markten" er om vragen. Markten zijn niet democratisch.

De financiële markten hebben geen enkele, maar dan ook geen enkele morele, ethische of democratische grondslag. Zij dienen slechts de god van de hebzucht. In theorie  reguleren zij  het spel vraag en aanbod en dragen ze bij tot de uitbouw van een evenwichtige en stabiele omgeving voor de economische groei. In de praktijk zijn zij zelf de grootste speculatieve evenwichtsverstoorders  geworden in het belang van banken en schatrijke miljardairs en speculanten.

Toegeven aan de eisen van die markten is een verraad aan de democratie. Het is hoog tijd dat de regeringen hun verantwoordelijkheden opnemen en de graaizuchtige markten en hun "actoren" zelf ten gronde gaan reguleren.

Of dit ook echt zal gebeuren ? Ik geloof niet meer in Sint Niklaas ...

No comments: