Wien

Ik had mezelf al jaren geleden beloofd dat ik noch Duitsland, noch Oostenrijk nog ooit uit vrije wil zou bezoeken. In een vlaag van pure waanzin heb ik mij toch ingeschreven voor een achtdaagse reis naar Wenen.

Tot het allerlaatste moment heb ik er aan getwijfeld alsnog te annuleren. Het enige dat me weerhield was dat die beslissing mij behoorlijk veel geld zou gekost hebben.

Ik heb er dan maar een studiereis van gemaakt. Ter informatie : er is niets echt tegengevallen. Maar Wenen was ook geen meevaller.

Het besluit is wel dat mijn vooroordelen over Wenen, Oostenrijk en de Oostenrijkers niet alleen bevestigd, maar zelfs versterkt werden. Ook de (weinige) contacten in Duitsland gedurende de vierdaagse autobustrip brachten geen nieuws aan het licht.

Woorden die Wenen en de "Wiener" typeren : "Weltschmerz", melancholie, hunker naar vergane grootheid, schijnheilige hypocrisie (één woord is onvoldoende om het verschijnsel  te beschrijven), arrogantie, hautaine hoogmoed (idem), bijna pijnlijke pompositeit, schandalige en bijna grenzeloze commercialisering van een nog steeds niet verwerkt verleden : en dan bedoel ik wel de geromantiseerde laatste jaren van de Habsburgers want in Wenen heeft het nazisme blijkbaar nooit bestaan ; of liever : dat zijn zij "vergeten" en het was toch hun schuld niet, of wel misschien ? Brrr ...

En hun "eetcultuur" is nog altijd onbestaande. Veel valse "sfeerschepping", maar niets echt eetbaars in het bord.

Wenen is een enorm waterhoofd in een klein landje dat grotendeels leeft van het toerisme. En de Weense charme is maar een flinterdun laagje vernis dat de afkeer van en een totaal gebrek aan respect voor de toeristen moet verhullen.

Felix Austria ?? Ja wadde ...

Ik moet voorzichtig blijven, want ik heb dit al eerder gezegd en geschreven : in Wenen, Oostenrijk en Duitsland zien ze mij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit ofte nimmer meer terug.

Gelukkig vielen de begeleiding en het reisgezelschap reuze mee, anders was deze reis misschien een echte catastrofe geworden ...

3 comments:

Pablo Carpintero said...

En wat ben ik nog vergeten ? Kitsch !!!

Anonymous said...

Lijkenpikkers of zo iets ...

Anonymous said...

Overigens schrijf je : "in een vlaag van waanzin". Ben je dat dan niet altijde ? Waanzinnig bedoel ik ?