Pure waanzin

Vandaag beleefden we nog maar eens een onoverzichtelijk slachtveld op de beurzen.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1306427/2011/08/18/Beurzen-wereldwijd-fors-lager.dhtml.

Mijns inziens zijn die totaal erratische bewegingen praktisch uitsluitend gebaseerd op speculatie  geinspireerd door een opeenstapeling van wilde geruchten en/of  "voorgevoelens" ; die  puur speculatieve bewegingen versterken mekaar tot in het waanzinnige toe. Die  paniekerige schokken -  in een totaal opgeklopte ireële wereld - zijn zo stilaan de ergst mogelijke bedreiging voor de reële economie aan het worden.

En op die waanzinnige indicaties zouden regeringen hun lange termijnbeleid moeten afstemmen ??  Om het even wat die regeringen  proberen, het  zal pakken als een tang op een varken. Los één "probleem" op en de paniekerige, totaal onstabiele, markten vinden er onmiddellijk een ander.

Het is onbetwistbaar dat er structurele onevenwichten in de economie zijn gegroeid. Die moeten worden aangepakt. Maar zolang de financiële markten zelf niet worden aangepakt met structurele maatregelen die de kansen op speculatieve winsten ten strengste beperken zal de speculatie  de wereldeconomie en het welzijn van de bevolking blijven bedreigen.

Of is de oorzaak eenvoudiger en hebben de leerling tovenaars van de financiële sector zodanig ingewikkelde modellen gebouwd die ze zelf niet meer begrijpen - het black box fenomeen - en die bijna automatisch reageren op sommige impulsen ?

No comments: