Hun wil is wet

De chef economie van De Morgen slaat nagels met koppen.  Ik neem een paar uitreiksels over maar lees aub het ganse artikel !

"De politici moeten de stuurknuppels van de wereldeconomie weer in handen zien te krijgen Als de voorbije knotsgekke beursweek iets bewijst, dan is het wel dit: de echte masters of the universe zijn niet de politici, maar de grote speculanten en de anonieme nerds van de ratingbureaus. De politici, nog steeds half in vakantiestemming, worden in snelheid gepakt en hollen voortdurend achter de feiten aan.

Na de regering-Sarkozy was het gisteren de beurt aan de regering-Berlusconi om spoedberaad te houden. De Franse en Italiaanse regering versnellen hun besparingsplannen. Niet omdat ze dat per se zelf willen, maar uit angst voor een ratingverlaging en de bijbehorende druk van de financiële markten.

Het is opvallend hoe die markten er steeds maar in slagen de politici in het defensief te duwen. Niet de politici, bedrijven of vakbonden, maar anonieme speculanten bepalen het tempo van belastingverhogingen en besparingen. Ook de Belgische politici zullen eerder vroeg dan laat ook uit hun pijp moeten komen.

De druk van de financiële jongens is zo verpletterend dat geen enkele regering durft af te wijken van het ideologische mantra van 'austérité'. Er zijn nochtans best wel argumenten te verzinnen voor het compleet omgekeerde: een gematigd expansief budgettair beleid, waarbij de overheid een stimulansprogramma opstelt en de belastingen niet verhoogt. Maar de speculanten vragen besparingen, dus de politici dansen naar hun pijpen."

"De overheden wereldwijd hebben na de bankencrisis van 2008 de kans gemist om te tonen wie de baas is. Een opmerkelijk verschil met toen: terwijl de overheden al maanden aarzelen om andere overheden te redden, twijfelde men destijds niet om 'overnight' de banken te redden met enorme bedragen."

"Voor de meeste topbankiers was het daardoor snel weer business as usual. Grootbanken als Dexia en KBC vonden het zelfs de tijd weer rijp om bonussen uit te delen aan het management. De leidingen waren nog niet hersteld, maar de loodgieters kregen toch al een premie."

Lees de rest van het zeer interessant artikel op : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1304342/2011/08/13/De-wil-van-de-financiele-markten-is-wet.dhtml.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Ook het niet direct verwante http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1304343/2011/08/13/De-jeugd-spreekt-Thou-art-fucked.dhtml is het lezen een het overwegen waard.

Pablo Carpintero said...

Zelfs de zogezegd democratische president van de enige supermarkt ter wereld gaat de billen bloot wanneer supperrijken, graaizieke banken en speculanten uit hun hol komen.

Er wordt weeral volop gespeculeerd wie kandidaat wordt voor de komende verkiezingen. Eigenlijk heeft het in de huidige omstandigheden geen belang wie er volgend jaar verkozen zal worden. De echte machthebbers blijven dezelfde.

Democratie ?? Ziekelijk theater ja !