Gok

Per hoge uitzondering copieer ik een bijna volledig artikel van Yves Desmet :

"Na een kleine 500 dagen is er dan toch een akkoord bereikt over wat de onderhandelaars zelf omschrijven als een 'historische zesde staatshervorming'. Hoe belangrijk dat anderhalve jaar onderhandelen wel geweest is, en hoe historisch het karakter ervan, werd aangetoond door het eindspel rond Dexia, dat de politieke actualiteit helemaal wegblies. In dat dossier werd op nauwelijks een paar dagen tijd een oplossing uitgedokterd die voor de belastingbetaler een enorme, haast onvoorstelbare gok inhoudt.

Voor de tweede keer in drie jaar tijd wordt een onaantastbaar geachte Belgische bank gevierendeeld en deels ten grave gedragen, en zijn wij met zijn allen borghouder wanneer er ooit een echte begrafenis van komt. Zoals steeds in de schuldencrisis die maar blijft voortwoekeren, blijft het recept beproefd: de winsten zijn het afgelopen decennium vakkundig geprivatiseerd, de kosten voor de opruiming worden even vanzelfsprekend gecollectiviseerd. Het is een uiterst bittere vaststelling, die desondanks alleen op schouderophalen wordt onthaald in beleidsmiddens. Het alternatief zou immers nog erger zijn, want systeembanken zijn om één of andere reden immuun voor de wetten van de vrije markt : ze zijn too big to fail, en dus moet een overheid die dit jaar op zoek moet naar 8 miljard euro besparingen, nogmaals gedwongen haar schuld en de bijhorende rentelasten verhogen.
...
Dexia is 'gered' door de op dit ogenblik minderwaardige assets uit de bank te tillen en onder te brengen in een 'bad bank'. Voor de leningen aan die bank staat de Belgische staat garant: we spreken dan over een duizelingwekkende som van 60 miljard euro, omgerekend 6.000 euro per Belg. Dat is geen probleem, bezweren de ministers ons, want op lange termijn zal blijken dat die garanties niet uitbetaald zullen moeten worden, omdat de assets binnen tien jaar of zo weer wel geld zullen waard zijn.
Laten we met zijn allen onze vingers gekruist houden dat het inderdaad zo zal uitdraaien, ook al is daar geen enkele zekerheid over. Want als het wel fout afloopt, dan zadelt deze regering de volgende generatie op met een vergelijkbare schuldslavernij als die in Griekenland of Ierland. Het is een gigantische gok om te nemen, het is niet meer of minder dan het op het spel zetten van een toekomst."

Mijn cursiefjes.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1331253/2011/10/10/Gok.dhtml.

No comments: