Kortzichtigheid

"Een Vlaanderen dat zich wil afscheiden van Belgiƫ, loopt het gevaar zich steeds meer op de eigen navel te richten en te vergeten dat small niet altijd beautiful is. Streven naar steeds lagere beslissingsniveaus leidt niet zelden tot een aantasting van het vermogen om het grote beeld te zien.

Door zich af te scheuren van zijn anderstalige landgenoten zal Vlaanderen niet rijker, maar armer worden. Het gaat niet over geld (want soms heb ik het gevoel dat het de hedendaagse nationalisten enkel daarom te doen is). Vlaanderen mag zichzelf niet afsluiten van de rest van de wereld in zijn eigen grote gelijk. De andere gemeenschap van dit land steeds meer afschilderen als zondebok kan electoraal vruchten afwerpen. Maar op lange termijn moet Vlaanderen meer willen zijn dan een zelfingenomen gewest dat met wantrouwen kijkt naar ‘volksvreemde' elementen.

Samenleven met de andere gemeenschappen in dit land is voor Vlaanderen een remedie tegen zelfgenoegzaamheid. Vlaanderen mag geen omwalde vesting in de vallei worden, want wie zich daar opsluit verliest alle perspectief en maakt zichzelf wijs dat er achter de bergen niets is dat de moeite waard is."

Lees meer : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120709_00216616.

Amen !

No comments: