Het dorpje Saint-Cirq-Lapopie in het departement Lot is een plaatje, met z'n pittoreske huizen en zijn fraaie ligging bovenop een rots zo'n honderd meter boven de rivier Lot. Het middeleeuwse dorp wordt al langer beschouwd als een van de mooiste dorpen van het land. Maar sinds het plaatsje in juni bij een populariteitspoll van tv-zender France 2 werd verkozen tot Frankrijks favoriete dorp, stromen de toeristen er pas echt met horden toe."

Ik heb het dorpje, dat niet ver van Cahors gelegen is, enkele jaren geleden bezocht onder een urenlange gietende regen. Het is een onvergetelijke ervaring, een sprookje onder alle weersomstandigheden. En ik denk dat het dorp zonder toerisme al lang uitgestorven zou zijn, indien een paar bekende mensen, onder andere AndrĂ© Breton, er hun verblijfplaats niet hadden gekozen en zo het dorpje opnieuw op de kaart gezet hadden.

Niettegenstaande de enorme toeloop en de niet zo gemakkelijke bereikbaarheid, meer dan een bezoek waard wanneer je in de omgeving bent.