Olympische spelen

Paul De Grauwe :

"In feite is het zo dat het multiplicatorverhaal geen uitsluitsel kan brengen over de vraag of de investering van de overheid in een olympisch stadion een goede beslissing is. De vraag die een overheid zich moet stellen is wat de collectieve behoeften zijn die door de markt niet gemakkelijk kunnen voldaan worden. De behoefte aan "collectief vertier" kan gerust door de markt worden gerealiseerd. Er is weinig nood aan overheidsingrijpen, tenzij het zorgen voor veiligheid. Diegenen die naar het stadion willen gaan en overbetaalde sportlui in actie willen zien moeten daar zelf voor betalen, zonder aan de belastingbetaler de rekening te presenteren.

Er zijn collectieve behoeften die niet gemakkelijk door de markt worden gerealiseerd. Onderwijs en gezondheid zijn dergelijke behoeften. Sommigen zullen zeggen dat de markt dat ook kan. En dat is ook zo. Het probleem is wel dat in een vrije markt de prijs van onderwijs en gezondheid zo hoog kan zijn dat een groot deel van de bevolking er geen toegang toe heeft.

Iedereen heeft recht op onderwijs en gezondheid. Het is de taak van de overheid om belastinggeld daarvoor te gebruiken. We leven niet in een maatschappij waarin eenieder het recht heeft om naar het stadion te gaan. Daarom is het ook zonde dat de overheid belastinggeld gebruikt om stadia te bouwen."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1474021/2012/07/23/De-Grauwe---De-Spelen-zonde-van-het-belastinggeld.dhtml.

I couldn't agree more !

No comments: