20 februari 1739

De griffier van de schepenbank schreef ook koopakten. Een voor de koper en een voor het archief van de schepenbank. Iedere eigendomswijziging moest door de schepenbank worden bijgehouden en geregistreerd, want van een kadaster of registratie zoals vandaag was er nog geen spraak.

Zo attesteren baljuw en schepenen van Pamel op bovenvermelde datum dat Catharina Van Nieuwenhove (Pamel 1663 - 1743), weduwe van Peter De Vidts (Pamel 1655 - 1726), 60 roeden bos heeft gekocht te Kriebrug voor 180 gulden. Nauwkeurig wordt het perceel omschreven. En Catharina nam de erfbrief of eigendomsakte mee naar huis.

Ik stam af van hun zoon Judocus (Pamel 1703 - 1750). Dat is zeven generaties geleden langs mijn moeder's moeder en acht langs mijn vader's moeder.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

De gegevens komen grotendeels uit "Eeuwigdurend Pamels Kalender" van Gerard Van Herreweghen en gedeeltelijk uit mijn eigen opzoekingen.

Pablo Carpintero said...

Een roede verschilde nog al van streek tot streek : in Okegem was een roede bijna 31 m2. 60 roeden was dus niet eens 19 aren.