Ronds de cuir

Paul De Grauwe reageert terecht op de machtsgreep van de EU op de national budgetten, of hoe goede bedoelingen totaal verkeerd kunnen uitdraaien.

"Ons democratisch bestel is gebaseerd op het systematisch wantrouwen in de politieke leiders, zelfs als die laatsten het eigenlijk goed voorhebben. Democratische controle moet uitgeoefend worden op iedereen die politieke beslissingen neemt, zelfs als het gaat om verlichte geesten zoals het personeel van de Commissie. Ik sta sceptisch tegenover het verlicht beleid van de Commissie op budgettair vlak. Ze is er dankzij haar blinde besparingsdrift mede verantwoordelijk voor dat de Eurozone in een nieuwe recessie is terechtgekomen.Ze maakt dus fouten, en niet van de minste. Daarom moet er een mechanisme zijn dat de leden van de Commissie kan sanctioneren door de kiezers die getroffen worden door die beslissingen. Dat bestaat nu niet.

Het gebrek aan democratische legitimiteit van de beslissingen van de Commissie is de Achilleshiel van de nieuwe regelgeving. Het zal leiden tot conflicten tussen de nationale overheden en de Commissie. Hopelijk leidt dat tot het inzicht dat verdere Europese integratie alleen kan als het ingebed is in een democratische beslissingsprocedure."


Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1585522/2013/02/25/Democratische-controle-voor-al-wie-politieke-beslissingen-neemt-zelfs-voor-de-Commissie.dhtml.

No comments: