Voedsel

"Voedsel wordt nu geassembleerd op basis van grondstoffen die overal ter wereld tegen de laagst mogelijke productiekost worden geproduceerd. Wereldwijd staan boeren met de muur tegen de rug omdat ze steeds meer moeten produceren tegen steeds lagere prijzen. En om ons in goedkoop vlees te voorzien, worden in de Amazone wouden gekapt voor soja en runderen waarbij de lokale bevolking mee het gelag betaalt.

Het meeste van wat we nu eten, zijn voedselproducten die dikwijls duizenden kilometers hebben afgelegd langs luchthavens en zeehavens via pakhuizen en fabriekskeukens. Weet u waar de ingrediënten vandaan komen als u een kant-en-klare maaltijd in de supermarkt koopt? Denkt u echt dat die pizza aan ‘knalprijs’ vol ligt met hoogwaardige ingrediënten die op sociaalecologisch verantwoorde wijze zijn geproduceerd? De realiteit is dat we het niet weten, de vraag is of we het willen weten … voor er weer een voedselcrisis losbarst. De grote afstand tussen consument en producent maakt ons in ieder geval nu als burger onmachtig tegen de grootschalige voedseldistributiesystemen die volledig in private handen zijn. De supervolle rekken in de supermarkt geven ons de illusie dat we nog zoveel keuze hadden in ons voedselpakket, maar in feite hebben we niets te zeggen over welk keuzepallet ons wordt voorgeschoteld."


Lees : http://www.knack.be/opinie/vrije-tribunes/kijk-het-gegeven-paard-in-de-bek/opinie-4000251295497.htm.

Nog een van de weldaden van de vrije markt en de globalisering.

No comments: