Bruintje de beer

"Populair zijn roofdieren in Europa nooit geweest. ... Tot diep in de vorige eeuw werd genadeloos jacht gemaakt op beren, wolven en andere Europese roofdieren, die na de Tweede Wereldoorlog zeldzame verschijningen waren geworden.

Maar de voorbije twintig jaar hebben beer, wolf, lynx en veelvraat een opmerkelijke comeback gemaakt op het oude continent.  ... Minstens een derde van het Europese vasteland herbergt vandaag weer permanent een of meer van deze soorten ... Het gaat om forse, levensvatbare populaties van honderden, soms duizenden dieren, die vaak tot diep in stedelijke agglomeraties doordringen.

De bruine beer is met bijna zeventienduizend exemplaren het talrijkst voorkomende roofdier in Europa, voornamelijk in Scandinavië, op de Balkan en in de Karpaten. Daarnaast zijn er twaalfduizend wolven in Europa, vooral in de Karpaten en op de Balkan, maar ook in de Baltische landen en Polen. De lynx, Europa’s grootste katachtige, is weer negenduizend exemplaren sterk, en komt hoofdzakelijk in Scandinavië, Finland en de Karpaten voor. Van veelvraten – dat zijn forse marterachtigen – zijn er dan weer 1.250 in Scandinavië en Finland .... Dat deze carnivoren zich moeiteloos bovenaan de voedselpiramide handhaven, geeft aan dat die piramide onderin ook steviger wordt, zeggen de onderzoekers: ook het bestand van herten en andere grote grazers is de voorbije decennia opgeveerd in Europa.

...  Andere continenten waar grote roofdieren met uitsterven worden bedreigd, zoals Noord-Amerika en Afrika, kunnen lessen trekken uit de ervaring in Europa, waar nu twee keer zoveel wolven leven als in de VS, terwijl het maar half zo uitgestrekt is en tegelijk twee keer zo dicht bevolkt."


Eindelijk nog eens goed nieuws ; er is plaats voor ons én voor hen !

No comments: