De Lijn

"Vervoersmaatschappij De Lijn schaft vanaf volgend jaar alle zondagsbussen af die voor 10 uur ’s morgens en na 19 uur ’s avonds buiten de centrumsteden rijden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het is een gevolg van de besparingen die de De Lijn doorvoert. ...
De maatregel kadert in de besparingen van De Lijn. Vandaag komt de raad van bestuur samen om de begroting goed te keuren. Om 34 miljoen euro te besparen verhoogt ze onder meer de prijs van een ticket en wordt het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers afgeschaft."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141217_01434059.

Een kwaadaardige commentaar : dit is de heilige, alles vergoelijkende spaardrift op haar best. Als er maar bespaard wordt, maar dan wel zoveel mogelijk ten koste van de reizigers. De klant lijkt, zoals altijd, de laagste en de laatste prioriteit.

Weg met de kaasschaaf ! Ik zie maar één oplossing zowel voor De Lijn als voor de NMBS : een oefening in zero base budgetting met als focus het belang van de klant. Die oefening kan gespreid worden over een aantal jaren, bijvoorbeeld vijf jaar, zonder aan de huidige "kaduke" structuren te raken. En wanneer die oefening klaar is kunnen de oude structuren omver gekieperd worden en vervangen door de resutaten van de zero base budgetting.

Indien er dan lijnen en diensten verdwijnen of prijzen stijgen zullen we begrijpen waarom en niet moeten "vertrouwen" op het gemodder dat nu als beleid doorgaat.

Maar dat zal wel nooit gebeuren want veel te gevaarlijk voor de huidige vastgeroeste belangen ...

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Ik ben natuurlijk een grove leugenaar.

Er wordt nooit bespaard op de kap van de reizigers en twee derden van de besparingen zal gerealiseerd worden door interne efficiëntiewinsten.

Wat zegt dat dan over het beleid ?

Zie : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141217_01434511.