Bijbel

"Al in de middeleeuwen had zowel de elite als de gewone man een bijbel in de eigen taal in huis. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110618_130.
 
Ik weet niet wat die onderzoekers echt geschreven hebben, maar wat in voormeld artikel staat is larie en apekool - ten eerste waren er in de middeleeuwen nog geen gedrukte bijbels (Gutenbergbijbel 1455), en manuscripten kostten een fortuin ;  ten tweede waren er nog zo goed als geen vertalingen ; ten derde kon de gewone man lezen noch schrijven.
Belangrijk is natuurlijk ook de bepaling van de middeleeuwen. Een algemeen aanvaarde definitie is : van de val van het West-Romeinse rijk (476) tot de ontdekking van Amerika (1492). Maar in mijn definities hoort de 15e eeuw niet echt meer thuis in dat tijdperk - de Renaissance was al volop in gang in Italië.

Ik ben dus even gaan zoeken naar de in vorig artikel vermelde bron. Lees : http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2446627/2011/06/18/Al-ver-voor-Maarten-Luther-las-iedereen-de-Bijbel.dhtml.

En ja hoor, eens te meer is de daar vermelde boodschap veel genuanceerder dan en behoorlijk verschillend van wat De Standaard ervan gemaakt heeft. Misschien vinden jullie dat eigenaardig, ik niet.

No comments: