Schipbreuk

Het is zéér tegen mijn zin dat ik het verder vermeld heerschap citeer, maar voor één keer heeft hij gelijk.

"De eurolanden moeten het absoluut eens raken over de vrijmaking van vers geld om Griekenland doorheen de zomer te helpen. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders zondag verklaard voor aanvang van een tweedaags beraad met zijn Europese collega’s in Luxemburg.

"Drie jaar geleden is in de Verenigde Staten geen oplossing gevonden voor Lehman Brothers. We hebben de gevolgen gezien. We hebben geen tijd om dezelfde oefening te maken op basis van een staking van betaling van een euroland. Zonder oplossing dreigt een nieuwe substantiële financiële crisis", verklaarde Reynders.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110619_081.

Of hoe een corrupt en sedert decennia slecht geleid land (en het is spijtig genoeg niet het enige, de lijst wordt steeds langer) moet "gered" worden op kosten van zijn arbeiders en middenklasse en van de Europese belastingbetaler.

De veel te snelle uitbreiding van de EU draait uit op een drama op een misschien nog onvoorstelbare schaal, want een oplossing is niet in zicht. Gepruts en geknoei allerhande, dat wel - maar geen oplossing.

Het is een beetje alsof jij de schulden van je spilzieke buur moet betalen omdat die in staat is je mede de dieperik in te trekken. Je moet geen genie zijn om te begrijpen dat er hier iets grondigs verkeerd en verrot is. Normaal eten de grote vissen de kleine, maar hier zijn de kleine de grote aan het vergiftigen.

Wat ik ervan denk ?  De geplande bijstand is een lapmiddel. Laat Griekenland, Ierland, Portugal ... los : doe hen de eurozone verlaten en laat ze hun (eigen) eigen munt dan devalueren zoveel als nodig. Ook dat zal ons fortuinen kosten - onze banken houden veel Griekse, Ierse enz  fondsen - en een zeer slecht signaal de wereld insturen. En de speculatoren zullen dan andere, minder verzwakte EU landen proberen aan te vallen,  Maar betalen door onze neus en slechte signalen sturen doen we nu al volop. En in het eerste geval is er tenminste nog een kans dat de crisis opgelost geraakt.

3 comments:

Pablo Carpintero said...

Maar moest ik Reynders zijn ik zou toch leren zwijgen.

Lees ook : http://trends.rnews.be/nl/economie/nieuws/beleid/reynders-draagt-verpletterende-verantwoordelijkheid-in-eurocrisis/article-1195039431461.htm#.

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/19/kicking-the-eurocan/.

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/19/kicking-the-eurocan/.