Geld of democratie

"Griekenland moet kiezen tussen geld en democratie. Tot die conclusie kwam Wolfgang Münchau in de Financial Times. Alleen als de Grieken ervoor opteren hun schulden níét af te lossen, kunnen ze de democratie in hun land in stand houden.

Munchau maakte zijn bedenking nadat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble had voorgesteld de Griekse parlementsverkiezingen, voorzien in april, uit te stellen. Want de Griekse kiezer zou wel eens ‘de verkeerde keuzes’ kunnen maken en partijen aan de macht brengen die zich verzetten tegen het door Europa opgelegde saneringsplan. In dat geval, zo oordelen de Duitsers, is het een riskante zaak nu al de Europese financiële steun voor Griekenland uit te betalen.

Terecht merkte Münchau op dat Schäubles voorstel volkomen in strijd is met de uitspraak van diens eigen Grondwettelijk Hof over de absolute soevereiniteit van het Duitse parlement, die nooit mag worden overgedragen naar bijvoorbeeld de Europese Unie. Want,
stellen de rechters van het Hof, de vrijheid van de volgende parlementen mag niet worden belemmerd."

Lees verder : http://www.knack.be/opinie/columns/rik-van-cauwelaert/griekenland-moet-kiezen-tussen-geld-en-democratie/opinie-4000047846789.htm.

Een Duitser gaat de Grieken vertellen wanneer ze verkiezingen kunnen houden ; een Duitse gaat zich bemoeien met de presidentsverkiezingen in Frankrijk. De klok lijkt zowat 70 jaar teruggedraaid.

Zover is het dus gekomen : indien we alles op zijn beloop laten worden we meer dan ooit de onwillige slaven van het groot kapitaal  en verliezen we zelfs de illusie van de democratie.

Nog hebben we de keuze : armere, maar  vrije democraten worden ten koste van een zware structurele  crisis in de EU  of steeds armere slaven worden van een totaal verwrongen economisch-financiële structuur, die vroeg of laat toch in mekaar zal klappen.

Verliezen doen we zeker, maar kunnen we toch nog enig zelfrespect bewaren ?

We are living in interesting times indeed.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De EU werd gesticht door echte zieners en heeft ons zestig jaar lang uit een nieuwe oorlog gehouden.

Nu wordt de EU geleid door een stelletje kortzichtige boekhouders die onze duur gekochte vrijheden alsnog willen verkwanselen voor een bord linzensoep, want hun echte meesters hebben gesproken ...