Mirakels

"In België zijn er nog slechts 3 procent praktikerende katholieken, twee keer minder dan tien jaar geleden. Dat meldt de RTBF maandag op basis van een opiniepeiling bij 1.500 Belgen. Op dertig jaar tijd is het aantal Belgen dat verklaart katholiek te zijn, gedaald met 22 procent. In 1982 verklaarde 72 procent van de Belgen katholiek te zijn; in 2012 50 procent.

Het aantal atheïsten verdubbelde tijdens dezelfde periode: in 1982 verklaarde 24 procent atheïst te zijn; in 2012 42 procent. Het aantal mensen dat verklaart geen enkele band te hebben met de katholieke Kerk, ligt nog hoger: 70 procent van de jongeren geboren na 1984."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120227_210.

Er zijn tientallen redenen waarom dit zo snel gebeurt. Ik meld er twee: dat komt er van wanneer men het kind met het badwater weggiet of wanneer men de marchandise te veel aan de grillen van de markt wil aanpassen. De Rooms katholieke kerk heeft haar basiscompetenties en haar competitief voordeel gewoon overboord gegooid.

En die drie procent zijn dan nog - op enkele uitzonderingen na - (hoog)bejaarde mensen. Het "point of no return" lijkt al lang overschreden. Kan deze evolutie  ooit nog  omgekeerd worden ? Menselijk gezien niet.

Toch is niets onmogelijk - kijk naar de gewezen Sovjetunie, maar er is wel een groot verschil : daar werd de religie van boven af weggedrukt. Bij ons is het de basis zelf die wegsmelt.

Om dat nog om te draaien zouden er toch dagelijks een pak spectaculaire mirakels moeten gebeuren.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

God forbid, maar oorlogen zijn ook fantastische kerkenvullers.

Pablo Carpintero said...

"In België zijn er nog slechts 8,7 procent wekelijks pratikerende katholieken. Het cijfer van 3 procent waarover de RTBf eerder berichtte, was fout.."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120227_210.

Het ware wel nuttig geweest de bron van deze nieuwe cijfers te melden.

Maar ik geloof niet dat het cijfer van 9 % waar kan zijn. Ik ga wekelijks naar de mis in verschillende kerken. Ik weet niet waar die 9 % dan zouden zitten ...

Pablo Carpintero said...

En 3 % of 9 % - does it really matter ? Het is in ieder geval bijzonder weinig.

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=106092.

Veel verhelderen doet het artikel niet, maar alla ...