KIezers

 "Dit jaar is een derde van de Antwerpse kiesgerechtigden bij de gemeenteraadsverkiezingen van vreemde afkomst, bijna 140.000 sinjoren. Volgens deze cijfers, die burgemeester Patrick Janssens (SP.A) zelf vrijgaf, konden nooit eerder zoveel 'vreemdelingen' aan de verkiezingen deelnemen.

Meer dan de helft onder hen, bijna 75.000, zijn niet-Belgen met stemrecht. De rest zijn Belgen van vreemde origine die onder de stemplicht vallen.
Het aantal vreemdelingen met stemrecht verdubbelde in vergelijking met zes jaar geleden, zowat 40.000 onder hen zijn afkomstig uit niet-EU-landen. De sterke toename is een gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie met onder meer Roemenië en Hongarije.

Bovendien is de Poolse gemeenschap sterk gegroeid. EU-burgers krijgen meteen stemrecht. Mensen uit niet-EU-landen moeten minstens vijf jaar in de stad verblijven "

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=RR3ML9GP.

Eindelijk cijfers die beter in overeenstemming zijn met mijn buikgevoelen over het aantal "vreemde" of "gekleurde" medemensen in onze steden, waarbij Antwerpen wel zeer waarschijnlijk de spits afbijt. En indien niet kiezers (kinderen) worden meegeteld ligt het aandeel waarschijnlijk nog hoger.

We hebben die mensen  - om goede of slechte redenen - laten komen en daar valt niets meer aan te doen. De imperatieven van de vrije markt hebben ook hier een in mijn ogen nefaste rol gespeeld.

Maar is het stilaan niet wenselijk de deuren iets minder wijd open te zetten ?

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Meer dan twee op de tien kinderen in het basisonderwijs van Mechelen, Boom en Willebroek spreken thuis geen Nederlands. In de stad Antwerpen bedraagt het aantal zogenaamde TNN-leerlingen (Thuis Niet Nederlands) zelfs bijna veertig procent. Dat schrijft Gazet van Antwerpen dinsdag op basis van cijfers uit 2010-2011 die N-VA-volksvertegenwoordiger Vera Celis opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.