Rouw

Indien het van sommige compulsieve lijstjesmakers afhangt dan zal rouw binnenkort gezien worden als een psychische aandoening, een ziekte,  in plaats van als een natuurlijk proces.

"Volgend jaar verschijnt de nieuwe DSM, de 'bijbel' onder de handboeken voor psychiaters. Alle psychische stoornissen, van depressie tot psychose, beschrijft het boek tot in detail. Psychiaters overal ter wereld gebruiken het om vast te stellen wat - en vooral: of - er iets met hun patiënten scheelt. Ze kunnen niet zonder de DSM; overheden en de vakbladen verplichten hen om de standaardcodes uit het boek te gebruiken."

In de vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (kort 'DSM-5') is 'in rouw zijn' geen aparte categorie meer. Wie onlangs een geliefde verloren heeft en ervan afziet, is dan 'depressief'.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NS3MFH6F&word=dsm.

Gelukkig zijn er onder de psychiaters nog voldoende gezonde geesten om tegen dit onbegrijpelijk initiatief in te gaan :  'Maar de medicalisering en het labelen van patiënten is een tendens die vooral psychiaters in de hand speelt. Een checklist met kenmerken uit de DSM vervangt, een uitgebreid gesprek over het levensverhaal van de patiënt.'

Lijstjes zullen ooit nog eens het einde van de beschaving in onze - oh zo zieke maatschappij - aankondigen !

No comments: