De kost van de ouderdom

"Het is natuurlijk gemakkelijker het standpunt van minder kinderen te verdedigen als het erom gaat minder kinderen te ‘maken’, dan te speculeren over hoe we de groeiende druk van de ouderdom (van levende mensen dus) op het maatschappelijk weefsel kunnen verlichten. Vermeersch heeft ooit, al fulminerend tegen het gegeven dat het misdadig is dat er in deze tijd van genetische screening nog kinderen met een prenataal detecteerbare handicap geboren worden, de stelling gelanceerd dat hijzelf geaborteerd had moeten worden, omdat hij aan een genetische aandoening lijdt. Gemakkelijk gezegd als je, ondanks die handicap (die zich vooral uit door kromgegroeide tenen), 78 jaar geworden bent.

Misschien moet Etienne Vermeersch, gelouterd door chirurgische ingrepen, eens zijn licht laten schijnen over de waarde van ouderdom, en de filosofische kwestie of het zo lang mogelijk in leven houden van de oude generatie een evolutionair stabiele strategie is, dan wel een inspanning die we onmogelijk zullen kunnen volhouden. Wij zijn benieuwd!"

Lees : http://www.knack.be/opinie/columns/dirk-draulans/de-mens-wordt-veel-te-oud/opinie-4000222156130.htm.

DE "waarde" van de ouderdom kan en mag nooit aan economische maatstaven gemeten worden ! Toch gaat het er steeds meer op lijken dat zieke ouderlingen vroeger of later met of tegen hun zin geeuthanaseerd zullen worden. En dat vooruitzicht  is ronduit verschrikkelijk : wanneer men mensen gaat liquideren, verwaarlozen of wegduwen wegens hun gebrek aan economisch nut of wegens te hoge kost dan is het hek finaal van de dam en zijn we geen haar beter dan de nazis en ander gespuis.

De mens staat boven de economie en niet omgekeerd. En wanneer ik zulke onzin lees als hierboven denk ik soms dat het tijd wordt de rabiate aanbidders van de vrije markt te euthanaseren !

Peace !

No comments: