Imperialisten

"De nieuwe Japanse premier, Shinzo Abe, draait voor een provocatie meer of minder zijn hand niet om. Zo wil hij excuses voor Japanse wreedheden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog herroepen en is het volgens hem mogelijk om de constructie van nieuwe kerncentrales terug toe te laten."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121231_00418409.

General Mc Arthur is na de tweede wereldoorlog véél en véél te coulant geweest met Japan. De Japanezen denken nog altijd dat ze een superras zijn, en handelen dikwijls volgens die "logica". Het schuldgevoel dat men in Duitsland wel eens opmerkt is bij hen totaal onbestaande.

Maar ook meer algemeen zijn de geallieërden na de oorlog mogelijks te laks opgetreden met de verantwoordelijken van de Axis. Zonder die laksheid was de wereldeconomie waarschijnlijk veel minder snel gegroeid dan nu gebeurd is, maar waren ook veel van de met die groei verbonden problemen vertraagd of vermeden.

Maar dan hadden we waarschijnlijk ook al "genoten" van een derde wereldoorlog ... Misschien is de relatieve vrede die we gekend hebben de inherente problemen en de verklaringen van enkele schijnbaar kwaadwillige of stupide politici meer dan waard.

No comments: