Sprookjes

De commentaren op de paus zijn van een bijna slaapverwekkende voorspelbaarheid. Ik vond die uitdrukking ergens op het web.

OK, ik ging zwijgen. Maar één punt wil ik toch belichten. Bij een artikel op de website van dewereldmorgen.be staat een foto van een bisschop met de bekende misdadiger Videla, de facto president van Argentinië van 1976 tot 1981.

Zie : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/03/13/katholieke-kerk-volhardt-opnieuw-reactionaire-paus.

De bisschop wordt Bergoglio genoemd zoals hij gefotografeerd werd met zijn met "zijn goede vriend" Videla. Videla ziet er nog behoorlijk jong uit ; de bisschop niet bepaald.

Nu is Bergoglio in 1973 priester gewijd - hij was dus nog behoorlijk jong onder de dictatuur. Maar bisschop werd hij pas in 1992, elf jaar na het schrikbewind van Videla ! Er lopen in het Vaticaan en sommige bisdommen alle mogelijke soorten monsignores rond wiens kledij wel eens kan verward worden met die van een bisschop, maar dit lijkt me toch "straf"...

Zelfs indien de foto geen montage is -  en ik heb geen enkele aanwijzing dat het een montage zou zijn - dan is het nog altijd gemakkelijk om een document dat uit zijn context gerukt wordt een totaal andere betekenis te geven. Vergiffenis schenken is een centraal begrip in de kerk, en naar iemand glimlachen kan in bepaalde omstandigheden onverstandig zijn, maar is geen misdaad.

De kerk had in Argentinië zeer zeker tonnen stinkende ranzige boter op haar hoofd, maar om die zo maar op het hoofd van Franciscus I te kwakken, dat is nog iets anders ...

Hier klopt iets niet ...

1 comment:

Anonymous said...

OP Google met Videla en Bergoglio vind je vier tot vijf "images" waar beiden op zouden staan.