Kille egoïsten

"Een vrouw ligt in coma nadat ze een auto-ongeluk heeft gehad. De kosten voor haar verzorging in het ziekenhuis draagt voor een groot deel de overheid. Ook als de vrouw tijdens het ongeluk een paar glazen alcohol op had, en ze drugs had genomen vóór ze achter het stuur kroop. Dat zou niet mogen, vindt meer dan een kwart van de Vlamingen, bijna 27 procent. Dat blijkt uit interviews die de Studiedienst van de Vlaamse regering (SVR) bij 1.210 Vlamingen afnam.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de Vlamingen vindt dat niet alle patiënten evenveel recht hebben op een behandeling. Zo zouden niet-rokers bij een hartoperatie voorrang moeten krijgen op rokers. En 70-jarigen zouden voor een hartoperatie hun beurt moeten afwachten als een 30-jarige dezelfde operatie moet ondergaan."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130312_00502043.

Onze regio wordt er stilaan een van kille egocentriekelingen. Ikke, ikke, ikke en weg met de solidariteit ... Onze regio wordt stilaan een onleefbare klassemaatschappij.

Lees ook de commentaar : http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx.

Honderd jaar geleden crepeerden vele Vlamingen van honger of stierven, indien ze al werk vonden,door de zeer ongezonde levensomstandigheden in fabrieken en mijnen, of door hard labeur op het veld.

Nu durven een belangrijk deel van hun kinderen en achterkleinkinderen zich gedragen als onmenselijke "nouveaux riches" en ze vergeten dat hun huidige, comfortabele, levensomstandigheden niet het gevolg zijn van een natuurwet maar van een lange periode van hoge groei, waarbij ze vergeten dat die groei gebaseerd was op onhoudbare hypotheses, op roofbouw van grondstoffen en milieu, en dat er na "zeven" vette ook "zeven" magere jaren komen.

Ik hoop dat ik mij vergis, maar het  zit er dik in  dat hun kinderen en kleinkinderen weer om solidariteit en menswaardige verhoudingen zullen moeten smeken.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Lees ook Frank Vandenbroucke : Wie ziek is, verdient mededogen" : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130313_00502980&word=frank+vandenbroucke.