Een domme droom

Een stom, contrarian, idee.

Vergeet globalizering en grote economische eenheden zoals de EU. Keer terug naar zo klein mogelijke staten (en, om alle misverstand te vermijden, België is klein genoeg) met hun eigen wetten en reglementen.

Laat locale politici daar hun (on)-kunde botvieren : de schade van hun stommiteiten zal altijd veel beperkter blijven dan wanneer diezelfde heren, met hun zelfde kwaliteiten en fouten, aan het stuur zouden staan van een economische supertanker.

Hijn  goede beslissingen zouden enkel hun eigen volk tegoed komen, hun fouten kunnen door een devaluatie worden afgestraft. Een dergelijk systeem zou ook veel te zwak zijn om de grondstoffen van de wereld tegen een waanzinnig tempo te blijven afbouwen, en om de uitbouw van superrijke kapitalistische dynastiën  uit te bouwen.

Goede of slechte beslissingen van locale regeringen en hun experten kunnen onmiddellijk democratisch worden afgestraft, terwijl de logge legers administratie die Europa nu onveilig maken aan niemand verantwoording verschuldigd zijn.

Sluit alle grenzen : ieder voor zich. Spontane solidariteit in plaats van uitgebouwde, zeer kostelijke, en niet efficiënte systemen.

De derde en vierde wereld krijgen een nieuwe kans om in zekere mate terug te nemen wat wij hen ontstolen hebben omdat wij hen onze overschotten (hun grotendeels nutteloze importen) veel te duur hebben doen betalen en hen hun grondstoffen (onze levensnoodzakelijke importen) aan veel te lage prijzen ontfutseld hebben.

De groei zou vertragen en ook zo zouden we onze planeet beter kunnen sparen. En de vrije markt zou vanzelf kleinere, en dus minder gevaarlijke dimensies aannemen.  De hebzucht spijtig niet : dat zou generaties lang vijand nummer één blijven.

Denk eens even :  geen bloemen uit Kenia meer, geen rundsvlees uit Argentinië of andere duizenden, zo niet miljoenen onzinnige en onnuttige importen : dat zou met al die grenzen en reglementen veel te moeilijk en te kostelijk worden. En de multinationals, die het zéér moeilijk zouden krijgen, zouden de volledige kosten van productie en vervoer, waar ook ter wereld, in rekening moeten brengen (Je zou versteld staan van de prijs van een advocado of een passievrucht, of een maatpak uit Hong Kong ...).

Niets dan voordelen voor iedereen : onze hebzucht wordt afgeremd door een hoger prijsniveau ; de ontwikkelingslanden kunnen hun levensniveau aanzienlijk verbeteren..

Maar een groot nadeel : we zouden moeten afleren om oorlog te voeren, en dat zou, in mijn systeem, waarschijnlijk een steeds grotere verleiding worden.

Ik schreef al dat het een stom en totaal niet voldoende doordacht idee was, maar zou het verdorie geen paradijs kunnen scheppen ?

Schrijf ik sprookjes ? De kapitalisten, multinationals en de verdedigers van de geglobalizeerde vrije markt doen niets anders, maar die zijn véél gevaarlijker.

No comments: