Knoeiers of dilletanten

"Wij, burgers van eurolanden, leren dezer dagen zienderogen bij: we zitten samen in de boot met maffiabazen uit Rusland en Oekraïne, voor wie Cyprus blijkbaar een gastvrije haven was.
De voor de hand liggende verklaring voor deze beslissing is dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de eurogroep bestaan uit financiële dilettanten. Lui die afgelopen weekend niet beseften dat ze bezig waren het vertrouwen in het banksysteem van andere zwakke eurolidstaten, genre Griekenland, Spanje, Portugal en Italië, te ondermijnen. Amateurs, dus.

"...   uit gelekte informatie blijkt dat het de ECB was die de Cyprioten het mes op de keel zette. Ze dreigde hun banken te laten omvallen en Cyprus alleen voor de gevolgen te laten opdraaien."

"Het is dus denkbaar dat de Europese financiële leiders een berekend risico namen met Cyprus, dat een buitenmaatse banksector heeft, maar minder dan een half procent van de Europese economie vertegenwoordigt. De boodschap was dan dat de ECB er niet onbeperkt garant voor staat dat geen spaarder zijn broek scheurt, zeker niet in dubieuze belastingparadijzen.

Dat, na een paar dagen hoogspanning, de heffing voor de kleine Cypriotische spaarder van de baan lijkt, is een opluchting. Maar als onze euro niet bestuurd wordt door knoeiers, dan wel door zware gokkers.

Dat is maar matig geruststellend. En het roept de vraag op waarom het nodig was zulke zware middelen in te zetten, alleen om een politiek signaal te geven."

Lees : http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx

Ik ben dus niet de enige die het zo ziet. Alhoewel, amateurs zijn het niet ; wel levensgevaarlijke gokkers en knoeiers. Dat belooft voor onze economie, de euro en onze spaarcenten.

Maar dat weten we al lang nietwaar ? Het spijtige is dat we er totaal niets aan kunnen doen Wij hebben "onze ziel verkocht aan de duivel"  en kregen eerst vele mooie beloften en nadien een hoop miserie in de plaats.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Paul Krugman :
"So, a quick summary: The Germans don’t want a Cyprus collapse / exit from the euro, but they also don’t want the spectacle of German taxpayers bailing out Russian money-launderers. So what they did instead was blackmail Cyprus into having Cypriot depositors bail out Russian money-launderers. That way Germany’s hands are clean.
Am I missing something?"

See :
http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/03/19/shorter-cyprus/.