Groei

Groei is niet de oplossing van onze problemen. Groei is misschien wel de oorzaak van onze problemen. Door onze hebzucht willen we steeds meer : is dat niet de definitie van groei ?

"Ieder weldenkend mens weet dat economische groei de aarde langzaam om zeep helpt. Liever de andere kant op kijken. De mens is, hoe politiek bewust ook, meer met de eigen eindigheid bezig dan met die van de wereld. In dit ene leven dat je leidt moet het onderste uit de kan worden gehaald."


"Wat is dat voor waanzinnig idee dat de economie altijd maar zou moeten groeien? Het onbeheerste streven naar meer, naar eindeloze groei, is een ziekte. Eckhart Tolle vergelijkt het in Een nieuwe aarde met een kankercel die als enige doel heeft zichzelf te vermeerderen, zich niet bewust van het feit dat hij zijn eigen ondergang bewerkstelligt door het organisme waarvan hij deel uitmaakt te vernietigen."


"Economische groei is zeker geen garantie voor een beter leven. Misschien wel voor een slechter leven. Groei betekent dat het milieu meer wordt belast en grondstoffen uitgeput raken. Steeds nieuwe behoeften worden gecreƫerd voor consumenten die zich als dienaren van de economie moeten gedragen."


Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IG3AJUKC&word=groei.

Het inzicht groeit, maar wat doen we er aan ? We drinken een glas, we doen een plas en alles blijft zoals het was ...

No comments: