Indianen

"Het hoofd van de parlementaire diensten van de commissie voor indianenzaken van de Amerikaanse Senaat heet bezwaar gemaakt tegen de codenaam 'Geronimo' voor Osama bin Laden.

Volgens Loretta Tuell was het verkeerd de naam van de Apache-leider Geronimo, 'een van de grootste inheemse Amerikaanse helden', te verbinden met Osama bin Laden, de grootste staatsvijand van de VS."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=2J39O7P0&word=geronimo.

Geloof me of niet, maar ik heb bij het lezen van de codenaam onmiddellijk dezelfde reactie gehad. Geronimo verdedigde de rechten van zijn eigen volk in hun eigen land : de Amerikanen waren de aggressors. Ze dachten dat zij alles mochten omdat zij "beschaving" brachten (en tegelijkertijd fortuinen konden verdienen op de rug van de autochtonen, die totaal en graaizuchtige geen rechten hadden). Alleen waren vele Indianen beschaafder dan de bloeddorstige helden van het Westen.

De keuze van die codenaam benadrukt nog maar eens dat de VS hun schandalig verleden ten opzichte van de inheemse bewoners van hun land, die ze voortdurend bedrogen, misleid, en grotendeels uitgemoord hebben, nog altijd niet verteerd hebben.

Lees ook : http://www.washingtonpost.com/national/senate-panel-to-discuss-geronimo-code-name-native-american-concerns-about-racial-stereotypes/2011/05/05/AFhhDpvF_story.html.

No comments: