Inspiratie

Lees : Dalrymple, de man die de leider inspireerde op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110506_183.

Ik ga daar verder niet te veel woorden aan vuilmaken. Bijna niemand vertelt alleen maar onzin,  maar iedere rechtgeaarde sociaal voelende persoon die de gedachten van deze man doorneemt, kan alleen maar een paar gegronde redenen zien om zeker nooit voor de leider te stemmen.

Een paar zinnen : "De confrontatie met de onderkant van de samenleving overtuigde hem ervan dat de geestelijke en materiƫle armoede van veel van zijn patiƫnten niet aan de omstandigheden zijn te wijten, maar aan hun eigen gemakzucht en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.
Volgens Dalrymple ontbreekt het een groot deel van de onderklasse aan wilskracht om hun lot in eigen handen te nemen, en wordt die mentaliteit in de hand gewerkt door de verzorgingsstaat."

Dat is zonder meer dikwijls genoeg waar, maar kan en mag niet gebruikt worden als uitvlucht om bepaalde bevolkinsgroepen gewoon opzij te schuiven. Persoonlijke verantwoordelijkheid kan niet betekenen dat sociale verantwoordelijkheid des duivels is.
 
Oef, dat moest ik toch even kwijt. Mijns inziens zijn de gedachten van Dalrymple niet meer dan een late scheut van een verwerpelijk conservatief liberalisme. Maar wie ben ik om tegen de inzichten van die heer en van de leider in te gaan ?

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Lees ook : "Achterwerk in de kast" op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=N439NAMH.

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://www.apache.be/nvdr/2011/05/18/het-gouden-koekoeksei-van-theodore-dalrymple/.