"De diagnose van de economische moeilijkheden door de ratingbureaus is niet zo
feilloos als zij zelf beweren. Vergeet niet dat de ratingbureaus in de aanloop
naar de economische crisis van 2008 zo zwaar in de fout zijn gegaan, dat het
Congres van de Verenigde Staten in alle ernst gedebatteerd heeft over de vraag
of ze vervolgd moesten worden."
Amartya Sen, Nobelprijs economie in : "Falende ratingbureaus regeren Europa" - http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UV3BSKH8&word=amartya+sen.
Die door niemand verkozen en alles behalve feilloze of objectieve bedrijven met winstoogmerk regeren, en de regeringen staan er bij en kijken er naar. Welk voordeel kunnen de overheden daar nu nog uit halen ?
Wanneer gaat dat zinloos gemekker over de ratingbureaus nu eens ophouden ? En wanneer gaan de dringend noodzakelijke maatregelen genomen worden om de hoognodige hervormingen door te voeren ?
Nooit vrees ik, toch niet in de nabije toekomst, behalve misschien wanneer de ratings van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verlaagd worden tot het niveau dat zij werkelijk verdienen in plaats van de sprookjesquote die ze nog toegemeten krijgen ?
1 comment:
Overigens schrijft Sen nog zeer terecht :
"Ik vind het geen troost dat ik altijd sterk tegen de euro gekant was, ook al ben ik een groot voorstander van Europese eenheid. Mijn bezorgdheid over de euro had gedeeltelijk te maken met het feit dat de individuele landen afstand deden van de vrijheid om hun monetair beleid en wisselkoersen zelf te bepalen. Die vrijheid heeft vroeger veel probleemlanden geholpen. Ze heeft voorkomen dat men het leven van massa's mensen destabiliseerde in verwoede pogingen om de financiële markten te stabiliseren."
Post a Comment