Staking

De vakbonden hebben een advertentie van één volledige bladzijde geplaatst in De Standaard (en ik veronderstel de andere kranten).

Er worden belangrijke mogelijke meerinkomsten voor de staat vermeld, met opbrengst maar zonder belastingsgraad. Dat is niet echt eerlijk.

Maar het doel van de aktie is wel behoorlijk klaar omschreven :

"De strijd tegen de fiscale fraude, het scheppen van waardig werk, de herverdeling van het beschikbaar werk, de investering in publieke en groene dienstverlening, de versterking van ons sociaal overlegmodel...Dat zijn onze alternatieven tegenover het wilde kapitalisme dat heel Europa onderdompelt in een diepe crisis."

Met die tekst zou ik het grotendeels, zoniet volledig eens kunnen  zijn indien hij in een iets hardere vorm werd gegoten (er zit nog teveel lucht en teveel groen in - en met het wild kapitalisme dat onze regeringen terroriseert kan je niet overleggen).

Maar een algemene staking, nu, vind ik een strategische blunder, die mijns inziens enkel behouden werd omdat de leiders geen gezichtverlies mochten lijden.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

En dat het ooit zover is kunnen komen is mede te wijten aan de vakbonden, die zich véél te lang hebben laten misleiden door de sirenenzang van kapitalisme en vrije markt - tot ze inzagen dat de baten altijd naar dezelfde kleine club gaan.