Zelfmoordpact

"Europa pleegt economische zelfmoord, waarschuwt Stiglitz. 'De discussie gaat niet meer over de vraag of de euro zal ontploffen, maar over hoe en wanneer.'

Van alle Nobelprijswinnaars is Joseph Stiglitz met voorsprong de meest bekende. De sympathieke, bebaarde en bebrilde opa van 68 is -ondanks zijn uiterlijk- een echte economische rockster. Niet het minst vanwege zijn ongezouten kritiek op het harde neoliberalisme en de globalisering, waarmee hij wereldwijd uitgroeide tot een held van de linkse jeugd.

Dat Stiglitz nooit een blad voor de mond neemt, bleek gisteren nogmaals op het 'Asian Financial Forum' in Hongkong. Met enkele ijzersterke beelden maakte hij daar voor de zoveelste keer brandhout van de Europese politieke aanpak van de crisis. Hoe hij dat deed? Hij vergeleek de blinde besparingsdrift in Europa met de middeleeuwse aderlatingen, waarbij men de aders opensneed en met behulp van bloedzuigers het bloed uit een patiënt liet vloeien omdat men dacht dat hij of zij 'behekst' was. Waanzin, vindt Stiglitz.

'Hoewel de Europese politici steeds opnieuw zien dat de besparingen de economie doen kelderen, is hun antwoord onveranderd méér besparingen. Het doet me denken aan een middeleeuws medicijn. Hoe meer bloed je uit de patiënt liet vloeien, hoe zieker die werd. Dan werd nog meer bloed afgetapt, tot de patiënt op sterven na dood was. Wat vandaag in Europa gebeurt, lijkt op een gemeenschappelijk zelfmoordpact.' "

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=SV3L0TAD.

Joseph Stiglitz is een van de weinige topeconomen die geen blinddoek draagt en die tegen de stroom durft in te zwemmen. Hoewel ook hij niet weet wat er echt zal gebeuren  is zijn analyse niet zonder belang.

En zelf vrees ik dat hij wel eens gelijk zou kunnen krijgen. Wie had er gedacht dat ik in mijn oude dag nog een soort keynesiaan zou geworden zijn ?

No comments: