Armoede

"Vierenvijftig procent van de Vlamingen met Marokkaanse roots en twintig procent van de kinderen van allochtone origine hebben een verhoogde kans om in de armoede te verzeilen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek over armoede. Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) reageert gechoqueerd.

Nu al leeft tien procent van de Vlamingen onder de armoedegrens, maar als je inzoomt op mensen van Marokkaanse, Turkse of Oost-Europese origine, dan ligt dat percentage nog veel hoger."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1451892/2012/06/11/Meer-dan-helft-Vlaamse-Marokkanen-heeft-verhoogde-armoedekans.dhtml.

"Krijgen al onze kinderen dan niet dezelfde kansen?", vraagt minister van Armoedebestrijding Lieten zich af. "We zullen dringend zaken moeten veranderen en dat kunnen we het best via het onderwijs en via de organisaties van werkgevers. Je merkt duidelijk dat er twee groepen van mensen zijn die in de armoede terechtkomen: zij die geen diploma halen en zij die dat wel halen maar geen job kunnen vinden. We moeten de strijd tegen de discriminatie ernstig nemen."

Armoede is een sociaal drama en een criante onrechtvaardigheid. Maar een te eenzijdige voorstelling van de feiten  is ook niet goed : de fout ligt niet alleen bij de overheid, maar in zekere mate ook bij de slachtoffers. Te velen zijn naar hier gekomen omdat ze dachten dat dit het landje van belofte was en dat de gebraden duiven hen in de mond zouden vliegen. En bij hen die geen job kunnen vinden zullen er waarschijnlijk ook wel zijn die geen job willen.

Maar ja, dat schrijven zal weeral niet politiek correct zijn zeker ?

No comments: