Heksen en ketters

"De West-Vlaamse kuststad Nieuwpoort gaat 21 heksen en ketters die er op de brandstapel belandden in ere herstellen en zuiveren van alle schuld. Dat gebeurt op 30 juni a.s. tijdens een officiële plechtigheid, net 360 jaar nadat in Nieuwpoort het laatste slachtoffer van de Inquisitie op de brandstapel werd verbrand. ...

“Wij lossen een historische schuld in door alle slachtoffers van de heksenvervolging op ons grondgebied van elke blaam te zuiveren en de juridische dwalingen en gebreken die daaraan ten grondslag lagen, te erkennen. Die mensen vielen ten prooi aan godsdienstwaan, kromme rechtspleging, haat en roddel en moesten dat met hun leven bekopen. Zonder de geschiedenis te willen herschrijven of de toenmalige verantwoordelijken uit de wind te willen zetten, heeft het stadsbestuur beslist om de namen van alle terechtgestelden van elke blaam te zuiveren in de overtuiging dat een dergelijk pardon een positieve invloed zal hebben op de verdraagzaamheid in het algemeen en het respect voor wie 'anders' is in het bijzonder.”

Lees : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=107878.

Waanzin, pure waan-zin. Indien we alle mensen die ten onrechte omgebracht of vermoord zijn in ere moeten herstellen, dan blijven we bezig. En dan vervalsen we de geschiedenis.

En indien dergelijk initiatief al zinnig zou zijn, komt dat dan toe aan een gemeente- of stadsbestuur ?

In mijn ogen is dit politiek correct gedrag op zijn smalst. Om niet te schrijven op zijn onnozelst.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De waanzin grijpt om zich heen.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/994/stand-der-dingen/article/detail/1462026/2012/06/28/Stad-Keulen-rehabiliteert-heksen-na-400-jaar.dhtml.

Volgens dat artikel is er zelfs een dominee die ervan droomt in de Keulse dom een mis op te dragen voor die heksen.

Maar ja, wat weten de journalisten nog ...