Crematoria

De Belgische bisschoppen hebben besloten vanaf 2015 geen katholieke afscheidsdiensten meer te laten organiseren in de crematoria. Er zullen daarvoor geen mensen (priesters, diakens of gebedsleiders) meer gemandateerd worden.

Onze excellenties willen de begrafenissen terug in de parochiekerken, terwijl er op veel plaatsen ook daar - bij gebrek aan priesters - alleen nog gebedsdiensten beschikbaar zullen zijn. Dat er nooit eucharistievieringen gehouden mochten worden in de crematoria kan ik nog begrijpen, maar wat is de echte meerwaarde van een door een leek geleide gebedsdienst in een parochiekerk ?

Kerk & Leven spendeert twee volle bladzijden aan dit voor mij totaal onbegrijpelijk initiatief|. Die teksten bewijzen hoe ver de kerk afgedreven is van haar klantenbestand, excuseer kudde. Onze geestelijke "vaders" jagen steeds meer mensen de deur uit !

Een droevig citaat :

"Als je als Kerk overal tegelijk aanwezig wil zijn, ben je uiteindelijk nergens meer aanwezig."

Inderdaad ! En de kerk in dit land heeft sinds jaren de core competence ontwikkeld om de plaatsen waar ze aanwezig wil blijven systematisch verkeerd te kiezen en de verkeerde klemtonen te leggen : zolang er één priester is die zich met administratieve taken bezig houdt is de kerk verkeerd bezig !

En over de centen zullen we maar niet beginnen zeker ?

Wat mij betreft kunnen ze mij dan maar onmiddellijk de oven inschuiven.

2 comments:

Anonymous said...

Stuurloos ? Radeloos ? Hopeloos ?

Azijn Piet said...

Als het niet om de centen gaat waarom dan wel ?