Electriciteit

"De toplui van tien energiebedrijven, samen goed voor de helft van de elektriciteitsproductie in Europa willen dat er een einde komt aan de subsidies voor hernieuwbare energie. Ook Gérard Mestrallet, de topman van het moederbedrijf van Electrabel schaart zich achter de oproep.
Volgens de energieproducenten komt er door die subsidies te veel energie op een markt die zo al kampt met overcapaciteit. Tijdens een persconferentie in Brussel verweten de toplui Europa ook geen “duidelijk, voorzienbaar en objectief energiebeleid te hebben, op basis van stabiele en voorspelbare regelgeving”, en vroegen ze een drastische omslag in het Europese energiebeleid."

"Door het gebrek aan een goed energiebeleid kan de Europese industrie nooit haar potentieel vervullen als een bron van groei en tewerkstelling. Gérard Mestrallet van GDF Suez meent dat “het Europese energiebeleid tegen een muur is gelopen”. Hij verwijst daarvoor naar het feit dat bevoorradingszekerheid niet langer gegarandeerd is, dat de CO2-uitstoot momenteel aan het stijgen is en dat de elektriciteitsfacturen eveneens aan het stijgen zijn, hoewel Europa op die drie punten net het tegenovergestelde wou bereiken."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131011_00785719.

Aan de evolutie van de prijzen zou men anders niet zeggen dat er overcapaciteit is. En is die overcapaciteit in tegenspraak met de claim dat de bevoorradingszekerheid niet langer gegarandeerd is ?  Overheid en producenten vertellen ons maar om het even wat.

Een zaak is zeker : de energiesector is een grote en dure warboel waar geen kop of staart aan te krijgen is en waar de klant het slachtoffer van is. Die mag zwijgen en betalen !

No comments: