Ziekenhuizen

"We verwachten een ziekenhuis in elke stad en met alle mogelijke specialismen. Dat is een luxe die we ons niet langer kunnen permitteren."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1726355/2013/10/21/Het-hospitaal-is-bijna-een-Belgisch-cultuurfenomeen.dhtml.

Misschien wel, misschien niet. Maar wanneer de gezondheidszorg ondergeschikt wordt aan economische imperatieven is het hek finaal van de dam.

De staat houdt zich steeds meer bezig met zaken in de marge die fortuinen kosten en verwaarloost zijn basisplichten.

Ik noem een paar van die zaken die we ons als maatschappij niet meer kunnen veroorloven : zowat tien regeringen en administraties die grotendeels hun tijd vullen met mekaar na te apen of stokken in de wielen te steken voor één mini-landje dat je op een kaart van Texas niet eens zou terugvinden ; een ontelbaar aantal advies- en beleidscommissies voor alles en nog wat ; honderden miljoenen euro's subsidies aan personen of groepen die de gebraden kippen door de lucht zien vliegen en er dus ook wel eentje lusten. Ik heb het hier niet over werklozen en andere slachtoffers van de "vrije" markt maar over zelfbenoemde kunstenaars, cultuurprofeten en beroepsprofiteurs die daarenboven sommige maatschappelijke structuren  naar hun hand willen zetten enz. enz.

Ik zeg niet dat cultuur en andere maatschappelijke opdrachten niet belangrijk zijn ; maar zolang er moet gekozen worden tussen ondersteuning van  cultuurfenomenen of politieke luchtspiegelingen en de financiering van de gezondheidszorg, dan weet ik het wel.

De staat moet zich terug gaan focussen op zijn bestaansredenen en de gezondheidszorg is daar één van de belangrijkste van.

Onze maatschappij heeft zich in minder dan een halve eeuw bevrijd van de bezettingsmacht van de katholieke kerk (de term bezettingsmacht komt niet van mij maar van een vrome pastoor). Laat ons hopen dat we het misdadige regime van de excessen van de vrije markt en de globalisatie sneller kunnen afbreken ; zo niet zie ik de toekomst somber in. Misschien lopen de mensen dan binnen een paar decennia rond met hun marktwaarde op hun voorhoofd geprint in plaats van met een gele ster op hun jas.

Of ik overdrijf ? Ik hoop het van harte. Ik hoop het uit de grond van mijn hart ! Maar zolang onze maatschappij gericht is op de vermenigvuldiging van de centen in plaats van op het welzijn van de mensen zitten we op een zeer gevaarlijk dwaalspoor.

3 comments:

Pablo Carpintero said...

Nog een voorbeeld van plichtverzuim van de overheid : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131016_00795207.

Pablo Carpintero said...

En het ergste is dat, behalve de ontegensprekelijke pure verspilling door de overheid (overheden), het probleem van het gebrek aan middelen grotendeels teruggevoerd kan worden op de excessen van de vrije markt (repercussies van de bankencrisis enz).

Met andere woorden : zonder verspilling en zonder de opvang van de excessen van de vrije markt zou de overheid veel meer kunnen doen !

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1727098/2013/10/22/Weer-de-markten-uit-de-ziekenhuizen.dhtml.