Vrije markt

Ieder die niet in de vrije markt gelooft is tegen groei en moet licht gestoord zijn. Ik dus ook.

De hoofdeconoom van een bank die voortspruit uit een groep die ons miljarden gekost heeft omdat ze zo graag speculeerden aan de limieten van de vrije markt heeft een boek gepleegd.

"Groei maakt gelukkig."  Zie : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131025_00809380.

Ik heb het bijhorend interview met stijgend ongeloof gelezen.

We moeten weer gaan geloven in de kracht van de vrije markt. Dit  is een pleidooi voor het vooruitgangsdenken. Hebzucht is inderdaad goed. En de schuld van de crisis ligt inderdaad mede (en nog geen klein beetje) bij de overheid.

De auteur weet ook :

‘De overheid moet de spelregels schrijven, maar moet niet bepalen wie het spel gaat winnen. Mijn boek is geen pleidooi tegen de overheid. De aanleiding om het te schrijven, was dat we voor een aantal uitdagingen staan, zoals de globalisering, de vergrijzing en de economische crisis, en dat de neiging groot is om te denken dat de overheid dat allemaal zal oplossen. Maar om die problemen op te lossen, hebben we groei nodig, en groei krijg je alleen als de overheid de burgers en de bedrijven de ruimte geeft.’

Een dogma ?

‘België is een van de meest gelijke landen ter wereld. Als we verder willen groeien, kan dat niet zonder meer ongelijkheid’ ;

‘Ik bepleit de afschaffing van het minimumloon. Hoe lager de instap, hoe groter de kans op sociale promotie’.

Ik vrees dat het nog lang duurt eer velen begrijpen dat economische groei niet het einddoel van de mensheid is, niet kan en zelfs niet mag zijn. Zonder groei geen vooruitgang ? Het hangt er maar vanaf wat je vooruitgang noemt. Steeds meer centen voor steeds meer mensen is het zeker niet, mede omdat het in de markt nogal eens ingebakken zit dat groei meestal betekent : steeds meer centen voor steeds minder mensen. Zelfs de auteur van het voormelde boek schijnt dat toe te geven.

We hebben nog een verschrikkelijk lange weg voor de boeg vooraleer het huidig systeem van kromgroei zal kunnen rechtgetrokken worden. Ik zal het zeker niet meer meemaken.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

"Dat hoofdeconomen van too big to fail-banken in een andere wereld leven, is bij momenten verbijsterend. Wat moet je met een zin als ‘de sociale strijd voor het terugdringen van de absolute armoede is hier dan ook gestreden’? Van propaganda naar leugen, ook voor economen is het een kleine stap. De bewering dat ‘België een van de landen is waar de ongelijkheid de afgelopen decennia het sterkste is afgenomen’, is onjuist. De ongelijkheid nam er toe.

Als je die praat hoort, besef je dat er meer aan de hand is dan een communicatiestoornis. Veeleer lijkt het op een nieuw negationisme. De sociale realiteit wordt bijgekleurd, de ongelijkheid geminimaliseerd en goedgepraat, de structurele armoede ontkend, allemaal omdat de ‘vrije markt en haar onderliggende principes’ gevaar zouden lopen. Noem het ideologische paranoia."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131101_00819519.