Slavernij ?

Ik vind het steeds onbegrijpelijker dat een regering bijna absolute macht heeft over zijn burgers en dat zij soeverein kan ingrijpen in het leven, de gezondheid en de welstand van die burgers, terwijl zij, in een democratie, haar macht enkele en alleen uit diezelfde burgers haalt. Dikwijls lijkt het een beetje op het verhaal van de vinger en de arm.  In mijn zwartste ogenblikken zou ik soms neigen naar het Amerikaanse standpunt dat de regering moet beperkt worden tot het absolute minimum om de grootst mogelijke vrijheid van de burgers te respecteren, want die vrijheid is toch het hoogste goed ?

Maar dan denk ik onmiddellijk aan de tegenargumenten : in een systeem met minimale overheid zullen de sterksten altijd domineren en de zwakkeren het bloed uit de aders zuigen. Maar erger nog, in zo'n systeem kunnen de roofridders en de piraten van de vrije markt en de globalisering onbeperkt hun gangen gaan en de burger op middellange termijn terugbrengen tot het niveau van willoze slaven.

Dus toch maar liever een beetje vrijheid afstaan aan een zelf gekozen overheid dan een slaaf te worden van het particulier belang ...

Het ergste probleem is dat zelfs die nationale regeringen aan een duizelingwekkende snelheid hun soevereiniteit en beslissingsmacht verliezen aan de multinationale ondernemingen.

Hoelang gaan we ons nog laten "toeken" ?

No comments: