Dogmatisme

Voor allen die denken "que nous sommes sortis de l'auberge", zoals mijn Waalse vrienden zeggen, een kristalklaar artikel van Paul De Grauwe :

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=ED3IMI9V&word=dogmatisme+drijft+eurozone+naar+afgrond.

"In een muntunie verliest een land twee belangrijke wapens ... : de devaluatie en een eigen centrale bank die geld kan drukken. Als de centrale bank van zo'n unie dan weigert tot een collectieve aanpak over te gaan, komen er vodden van. ...

De ECB is de enige instantie die deze paniek kan stoppen. Ze kan dit doen door aan te kondigen dat ze ongelimiteerde steunaankopen zal doen van overheidsobligaties, en dit zolang de crisis voortwoekert. In die aankondiging moet ze ook duidelijk maken dat ze niet zal toelaten dat de rentevoet op Spaanse, Italiaanse, Belgische en andere obligaties met, bijvoorbeeld, meer dan 300 basispunten boven de Duitse rente mag stijgen.

De ECB blijft weigeren. Het resultaat van die weigering is met grote precisie te voorspellen: een algemene bankencrisis en een diepe recessie die de schuldencrisis nog intenser zal maken, en die de eurozone uit elkaar kan doen spatten. Zelden heeft dogmatisme zo'n perverse rol gespeeld in het economische beleid." (Mijn kursiefjes)

 Lees het ganse artikel. Het is echt de moeite waard.

Dat is wat ons te wachten staat indien de ECB (lees Duitsland en een paar hoogmoedige, arrogante en blinde aanhangels zoals Nederland) blijven weigeren om de nodige solidariteit op te brengen.

En voor hen die er op rekenen dat de ECB en Duitsland tijdig zullen inzien wat er te gebeuren staat : hoe dikwijls heeft de geschiedenis aangetoond dat de hoofdrolspelers tijdig inzien dat ze de afgrond inrijden, en hoe dikwijls is dat niet gebeurd ?

De EU heeft ons nu bijna zestig jaar gered van een nieuw Europees (of wereld-) bloedbad. De prijs die we nu voor  die redding moeten betalen wordt misschien bijna even erg dan  het kwaad dat we vermeden hebben.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Het schijnt dat zelfs meneer Noels het licht begint te zien : http://www.econoshock.be/pick-1-out-of-3. Of heb ik dat verkeerd begrepen ?

Pablo Carpintero said...

En een zeer goede aanvulling over de houding van de ECB door Paul De Grauwe : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1355351/2011/11/29/Waarom-de-ECB-geen-ultieme-kredietverlener-wil-zijn.dhtml.