Stekken tjiepkes

Nog maar eens een vlammend pamflet tegen de ratingmarchands. Het helpt totaal niet maar het lucht wel op.

Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/29/ratings-staan-naast-god.

"... ratings kunnen u schaden.

Maar vooral weten we dat ratings wetenschappelijk niets voorstellen. Beter: het zijn klinkklare leugens. Het zijn géén risicoberekeningen voor een mogelijk faillissement. Wetenschappelijk berekende risico’s worden niet uitgedrukt met 3 letters van het alfabet maar met een cijfer (een fractie van 1).

De ratingbureaus zeggen het trouwens zelf wanneer ze op de rooster worden gelegd in de Amerikaanse senaat door woedende verkozenen: het zijn geen voorspellingen, geen adviezen voor beleggers, het is alleen maar informatie, ieder doet ermee van hij/zij zelf wil. Zoiets als het bestaan van god: je gelooft, of je gelooft niet."

Of nog :

"Iedereen die even zijn herinnering raadpleegt, weet het. De beste ratings waren toegekend aan de rommelhypotheken, de afgeleide effecten (CDO’s) die nu toxisch worden genoemd, de verzuimswaps CDS, Lehman Brothers, Bear Stearns die failliet gingen, en AIG, Royal Bank of Scotland, Fortis...die op het nippertje door de regeringen gered werden.

Maar omgekeerd, van de staatsobligaties die als rommel zijn betiteld, is nog geen enkele failliet gegaan. De ratings zijn dus niet meer dan reclame, manipulaties, ten koste van regeringen, publiek en beleggers. Het is laster van de ergste soort; want ze laten toe op de beurzen miljarden van eigenaar te doen verwisselen – ten koste van de staatskassen, dus van de bevolking."

No comments: