Kredietbeoordelaars

Nog maar eens wat - terecht - gemekker over die staatsgevaarlijke instellingen.

"Kredietbeoordelaars hebben geen glazen bol. Je kunt ze dan ook bezwaarlijk verwijten dat ze niet alles voorspellen. Maar voor de financiële crisis losbarstte, kreeg 60 procent van de obligaties die werden uitgegeven, inclusief de rommelobligaties, de hoogst mogelijke rating. Na de crisis die de beoordelaars mee hadden veroorzaakt, sloegen ze in de andere richting door en begonnen massaal activa af te waarderen.

Onze samenleving is zwaar gereglementeerd. Een huis bouwen, een zaak beginnen... bij alles wat een mens doet moet hij rekening houden met tientallen regels. Europa bepaalt zelfs hoe krom een banaan moet zijn. Vreemd genoeg kunnen de agentschappen die landen financieel maken of kraken ongestoord hun gang gaan. Met één oordeel doen ze miljarden verschuiven. Maar als ze individueel in de fout gaan, gebeurt er niets. Als ze collectief de mist ingaan, evenmin.

Meer nog. De overheden blijven ze net als de ondernemingen betalen om een rating te krijgen. Kan dan niemand dit uit de hand gelopen systeem eens aanpakken? Hoe krom een banaan moet zijn, is gereglementeerd, hoe ratingagentschappen werken niet."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1347136/2011/11/12/Oeps.dhtml.

Er zijn nu al ganse bossen omgekapt om over die rampzalige instellingen te jammeren en om ze te veroordelen. En er zijn al miljarden verloren door hun soms blatante onkunde. Het wordt hoog tijd dat er nu echt eens iets aan gedaan wordt.

Maar wat ? Ze genieten een quasi monopolie ... en zolang er een solvabele vraag blijft zal het aanbod niet verdwijnen.

Ook hier speelt hypocrisie een hoofdrol.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

En je zou eens wat zien ! Zo'n schande ! (de "vergissing" over Frankrijk).

En wat gebeurt er ? De Europese luchtbellen trekken nog maar eens hun staart in : http://www.ft.com/intl/cms/s/0/da11c76c-0fb1-11e1-a468-00144feabdc0.html#axzz1drOEB8T1.

Pablo Carpintero said...

Lees ook : Europa blaft, maar bijt niet - http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=EG3IAK3L.