De Groote Oorlog

Flaanderen op zijn smalst : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=B93I77ST&word=100+jaar+groote+oorlog.

De Flaamse overheid doet aan in mijn ogen respectloze en schaamteloze commercialisering :

"Bourgeois heeft er geen problemen mee om het merk ‘Vlaanderen' te promoten via een wereldoorlog. ‘Flanders fields is een sterk merk, van Nieuw-Zeeland tot Canada. Misschien wel het sterkste merk dat we hebben. Natuurlijk spelen we dat ten volle uit. Waarom zouden we daar terughoudend in moeten zijn?"

Die man heeft echt niets begrepen.

En historici zijn terecht verontwaardigd.

Sophie De Schaepdrijver, een wereldauthoriteit terzake zegt :

" ‘Vanuit een marketingstandpunt kan ik de Vlaamse regering wel begrijpen', zegt ze aan de telefoon uit Pennsylvania, waar ze sinds tien jaar werkt. ‘Flanders fields is wereldwijd – en zeer terecht – een begrip. Natuurlijk wordt dat uitgespeeld. Maar historisch gezien is de Vlaamse invulling van de herdenking overtrokken. '14-'18 was voor de meeste Belgen een Belgische oorlog. Die stopte niet aan de taalgrens. Niet in de feiten, en nog veel minder in de geesten. Veel soldaten die in Vlaanderen vochten, deden dat om hun geboortegrond te bevrijden. Dat kun je niet zomaar onder de mat vegen.'

‘Ik heb het ook moeilijk met het radicale pacifistische discours dat aan de herdenking gekoppeld wordt. Die gemeenplaats dat de Eerste Wereldoorlog “absurd was en nergens over ging” draagt niet bij tot een beter begrip van wat de mensen toen bezielde. Het ging om iets zeer concreets: het terugdringen van Duitslands militaire veroveringen.' "

"Bruno De Wever (UGent), broer van, vindt dat de geschiedenis in het project 2014-18 als ‘een schaamlapje' wordt gebruikt ‘voor andere belangen'. ‘De Vlaamse regering bedient zich hier van de Eerste Wereldoorlog om aan natieopbouw te doen. Dat is niet nieuw – politici gebruiken historische gebeurtenissen daar al honderden jaren voor – maar historisch gezien slaat de “Vlaamse” Eerste Wereldoorlog nergens op. Ik heb het daar als historicus bijzonder moeilijk mee.' "

"Nico Wouters, hoofd van de academische activiteiten van het federale Studiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) gaat nog verder. ‘Ik heb soms het gevoel dat de Vlaamse regering doelbewust niet in een wetenschappelijke onderbouw wil investeren', zegt hij. ‘De herdenking van '14-'18 moet duidelijk dienen om de Vlaamse identiteit te versterken. Daar wordt de geschiedenis schaamteloos voor verdraaid. En daarover zijn duidelijk geen kritische stemmen welkom.' "

Arm, kleinzielig, navelstarend plekje aan de Noordzee ...

1 comment:

Anonymous said...

Natievorming, wat een smerig woord ...