LEF

"Academici en schrijvers bepleiten schoolvak levensbeschouwing, ethiek, burgerschap en filosofie.

Op het moment dat de hervorming van het secundair onderwijs in de steigers wordt gezet, moet men diepgaand over de levensbeschouwelijke en morele vorming van jongeren durven nadenken. Om die reflectie te stimuleren willen we de politici en onderwijsverstrekkers vragen onderstaand voorstel in overweging te nemen.
We pleiten voor het invoeren van een onafhankelijk, verplicht en algemeen vormend vak levensbeschouwing, ethiek & burgerschap en filosofie (LEF) in alle jaren en netten van het Vlaamse leerplichtonderwijs. Dit vak wil tegemoetkomen aan het tekort aan levensbeschouwelijke, en dus cultureel-maatschappelijke, geletterdheid bij jongeren en wil het hiaat inzake burgerschapseducatie en filosofie in ons onderwijs dichten. LEF is geen steriel kennisvak, het heeft ook als doel de levensbeschouwelijke en morele gevoeligheid van jongeren te verfijnen en hen democratische en interculturele attitudes en vaardigheden bij te brengen.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1355592/2011/11/30/LEF-voor-de-burgers-van-morgen.dhtml.

Ik zou hier héél véél kunnen over schrijven. Ik zal me beperken tot : wat zegt dit initiatief over ons huidig onderwijs, en : sic transit gloria mundi.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Lees ook : http://www.knack.be/nieuws/belgie/schimmige-geldstromen-in-het-katholiek-onderwijs/article-4000011664162.htm.

Komt er een geconcerteerde campagne op gang ? Voor mij niet gelaten. Het "katholiek onderwijs" is al lang verdwenen. Wat is dan de specificiteit en het nut van het "vrij" onderwijs ?