Kantelpunt

"Toen een vliegtuig zich op 11 september 2001 in de North Tower van het WTC in New York boorde, ontstond ook paniek in de South Tower. De mensen die er aan de slag waren, werden opgeroepen kalm te blijven en hun toren vooral niet te verlaten. Het ging immers om een incident in het andere gebouw. 17 minuten later werd ook de South Tower getroffen door een Boeing.
Als het over een exit van Griekenland uit de eurozone gaat, wordt al langer geprobeerd om kalmerende woorden de wereld in te sturen. Sussen is nu eenmaal iets waarvan overheden overtuigd zijn dat ze het horen te doen.
...

Voorkomen is beter dan genezen. Alleen lijkt het voorkomen van de Grexit steeds minder te lukken. Hoe de genezing moet gebeuren, weet ook niemand. Kan je een land uit de eurozone gooien? Kan een land zelf opstappen?

Als het doemscenario zich voltrekt, rijst meteen de vraag wie de volgende in de rij zal zijn: Spanje, Portugal, Italië, ... . Waar stoppen de domino's eens ze aan het vallen zijn?

Niets blijft zomaar eeuwig bestaan. Ook de eurozone in haar huidige vorm niet. We bevinden ons dicht bij een kantelpunt met als inzet de economische toekomst van een paar honderd miljoen Europeanen."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1438020/2012/05/14/Grexit.dhtml.

Onze politici hebben grof gepokerd met de invoering van de euro. En ze hebben een paar notoire valsspelers - bij voorbeeld Griekenland - uitgenodigd aan de speeltafel. Voor hen die denken dat ze de invoering van de euro al betaald hebben met de snel stijgende inflatie  (vergeet de indexcijfers die niets meer betekenen) : wordt wakker want de grootste verrassing komt nog : de verassing van Europa.

Ik ben geen visionair en ik hoop dat ik mij vergis, maar ik zie echt niet hoe die implosie nog kan verhinderd worden.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Lees ook : "Het onmogelijke wordt denkbaar" - http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx.

Pablo Carpintero said...

"Ik ben er vast van overtuigd dat we de huidige crisis gaan te boven komen en dat we zoveel lessen hebben geleerd dat we uiteindelijk met een sterke muntunie zullen eindigen. What doesn't kill you makes you stronger. De Europese leiders en de Europese instellingen zullen ondertussen de muntunie met hand en tand verdedigen". Dat heeft Europees Commissaris Karel De Gucht deze avond gezegd tijdens een toespraak in Leuven.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1438627/2012/05/14/Karel-De-Gucht-EU-muntunie-zal-sterker-uit-de-crisis-komen.dhtml.

Wishful thinking noem ik dat. De man zet als zo veelste wat er nog overblijft van zijn reputatie op het spel.