Fraude

Staatssecretaris voor de bestrijding van de fiscale fraude Bernard Clerfayt betreurt het arrest van het Brusselse hof van beroep, dat de vervolgingen voor fraude naar de bank KB Lux onontvankelijk verklaarde door procedurefouten.

'Het doet pijn, want het blijft fraude', zei Clerfayt vrijdagavond in het journaal van RTL-TVI. 'Vanwege vormfouten laat men fraudeurs vrijuit gaan.' "

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101210_150.

We weten al lang dat de letter van de wet in dit land primeert op de geest van de wet. Daarom kunnen sommige arresten onrechtvaardig lijken (en zelfs zijn), maar justitie gaat niet om rechtvaardigheid maar om vaste spelregels voor iedereen. En kan een wet wel naar de geest toegepast worden ? Dat zou de deur openzetten voor nog meer mogelijke misstanden. De letter van de wet is wat ze is (en dat is al moeilijk genoeg te bepalen) maar wat is de geest ? Geen eenvoudige vraag.

En misschien moet men een mogelijkheid zoeken om op te treden tegen onzorgvuldig onderzoek en andere handelingen die vormfouten mogelijk maken ?

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Lees de commentaar :

http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx.