Stemcomputers

"De stemcomputers waarmee in een deel van Vlaanderen gestemd wordt, zijn al een tijdlang aan vervanging toe. Daarom heeft de federale overheid een overheidsopdracht gegund voor het ontwikkelen van een prototype van de vervanging. De Vlaamse regering heeft zich daar vrijdag bij aangesloten, de Brusselse en Waalse kunnen dat ook doen.

Met de nieuwe computers zal stemmen er iets anders aan toegaan. Na het uitbrengen van hun stemmen, ontvangen de kiezers een uitprint van hun stem. Het is de bedoeling dat die in een stembus gestopt wordt. Dat laat een dubbele controle toe. Zo zal de kiezer kunnen nagaan of zijn stem wel degelijk juist is geregistreerd. De prints kunnen bovendien, bij discussie of een computercrash, ook nog eens manueel geteld worden. ...

Voor alle zekerheid komt er ook een haalbaarheidsstudie over de digitale verwerking van papieren stembiljetten, voor het geval het prototype niet voldoet."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=7P3397C8&word=dubbele+controle.

Hoe dikwijls werden die computers gebruikt ? Hoeveel hebben ze gekost ? Hoeveel gaan de nieuwe kosten ? Wie garandeert dat ze beter zullen werken. Duidelijk niemand. En die haalbaarheidsstudie dan ?

Mijn bloeddruk schiet naar omhoog en ik word er gewoon draaierig van .

No comments: