Medische graaizucht

"Het verband tussen kamertypes en ereloonsupplementen ontgaat mij, eerlijk gezegd, compleet. Dat je als patiënt meer moet betalen aan het ziékenhuis wanneer je een privé-kamer wil, lijkt me de logica zelf. Ook in een hotel betaal je tenslotte meer voor een eenpersoonskamer.

Maar waarom moet de dókter ook meer verdienen wanneer je graag een beetje privacy hebt als je in het ziekenhuis belandt? Welke meerprestatie levert hij om die meerprijs te verantwoorden? Of, omgekeerd: welke zorgen krijg je niét als je de kamer deelt met één of meer andere patiënten? Wast de chirurg zijn handen dan wat minder grondig voor hij in je begint te snijden? Naait hij je na de operatie wat slordiger dicht? Doet de anesthesist het wat zuiniger aan met de narcose?

Een bankier kan in dit land geen bonus krijgen of er staat een hele batterij politici schande te roepen voor de tv-camera's. Idem dito wanneer een verzekeringsmaatschappij de premies voor haar hospitalisatieverzekeringen verhoogt, omdat de kosten de pan uitrijzen. Maar dat de ereloonsupplementen van de artsen op zes jaar tijd met 30 procent gestegen zijn, terwijl de inflatie over die periode maar ongeveer 13 procent bedroeg, vinden ze blijkbaar normaal."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=6M338EVT.

Commentaar totaal overbodig !!

No comments: