Slechte Vlamingen

De Standaard publiceert een bijzonder interessante analyse van Marc Hooghe over "slechte Vlamingen".

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C730MMQ0&word=slechte+vlamingen+bestaan+niet.

Een paar uitreiksels :

"Nationalisme berust steeds op twee complementaire processen. Het eerste krijgt de meeste aandacht: het in de verf zetten van de tegenstellingen met een andere groep. Maar er is ook een tweede proces, dat even noodzakelijk is, en dat is het minimaliseren van de tegenstellingen binnen de eigen gemeenschap."

"Bovendien zien we dat oproepen voor een nieuwe godsvrede altijd slechts in één richting werken: het zijn de gematigden die zich moeten aansluiten bij de radicalen, en nooit omgekeerd. Ook dat is een heel vertrouwd mechanisme, en het doet denken aan het conflict tussen de preciezen en de rekkelijken, dat in de 17de de gereformeerde kerk in Nederland teisterde. Het zijn nooit de radicalen die het verwijt krijgen dat ze door hun onverzettelijkheid hun eigen instelling of hun eigen gemeenschap naar de afgrond duwen. Als we denken in termen van goede of slechte Vlamingen, dan kan dat enkel leiden tot nog meer radicalisering. De nationalistische virtuozen krijgen het dan helemaal voor het zeggen."

"De sterke morele druk om de Vlaamse rangen te sluiten en het interne debat het zwijgen op te leggen is niet alleen contraproductief, het is ook ethisch onaanvaardbaar om politieke tegenstrevers het recht op een eigen identiteit te ontnemen. Het is voor iedereen belangrijk de eigen identiteit te kunnen opbouwen aan de hand van het lidmaatschap van een ruimere groep."

De auteur weet ook : "Niemand wil immers uitgescholden worden voor slechte Vlaming." Wel, just for the record : I couldn't care less !

Tussen haakjes, de lezerscommentaren zijn ook weer niet van de poes. Arm Flaanderen !

1 comment:

Pablo Carpintero said...

In de huidige omstandigheden zou ik eerder fier zijn op de titel "slechte Vlaming" zoals anderen vroeger fier waren op de titel "geus" !