Herfststormen

Nog maar eens staan honderden, zoniet duizenden landgenoten met hun voeten en hun huisraad in het water. In Flaanderen en in Wallonië ; daar zijn zelfs doden gevallen. En tegen een "act of God" - of hoe noemen ze dat in het Engels - valt er weinig of niets te doen hé.

Slechte tot onbestaande ruimtelijke ordening en/of het toelaten, ja aanmoedigen, van bouwen in risicogebieden heeft daar dus niets mee te maken. Slecht onderhoud van grachten, beken en rioleringen ook niet.

Op tijd en stond eens met een paar laarzen en/of een bootje een bezoek brengen aan de rampgebieden, eventueel het gebeuren als een  ramp erkennen en vergoeden, en het probleem is weeral opgelost.

Mijn hart bloedt als ik al die slachtoffers zie en denk aan de maandenlange miserie waar ze nu voorstaan, zelfs, ja zelfs wanneer het gedeeltelijk hun eigen schuld is omdat ze goedkoper  hebben willen bouwen in risicogebieden. Maar zijn bij voorbeeld de centra van Geraardsbergen en Oudenaarde dan ook risicogebieden ?

Het is spijtig, maar oeverloos discuteren over wie wat waar en wanneer en hoe mag doen (ja, ik bedoel de staatshervorming) is toch zoveel interessanter dan mensen te helpen door een goede ruimtelijke ordening en een goede infrastruktuur uit te werken.

En bij mijn weten is ruimtelijke ordening al decennia een regionale bevoegdheid. Ik weet dat het nu echt niet het moment is, maar waar zijn nu de mantra-kwelers van "wat we zelf doen doen we meestal beter" ?

Het water ziet blijkbaar geen verschil.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Ik stierf bijna van plaatsvervangende schaamte toen ik vanmorgen het commentaar van De Standaard las. Is die man al uren lang ter plaatse geweest om met de getroffenen te spreken ? Of schrijft (een ander werkwoord kwam bij mij op in verband met nek) hij maar zowat ?

Lees (liever niet) : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=4H322JR3&word=vreemd%2c+we+zoeken+geen+schuldigen.

Pablo Carpintero said...

De verhalen die geschreven worden zijn weer oppervlakkig en/of onsamenhangend.

-- Een tsunami ? In Vlaam Brabant ?

-- Het water van de overvolle Zenne loopt over in het kanaal, dat verder zelf overstroomt waarop het water dan weer de Zenne opzoekt ...

-- Sommige "technische" artikelen staan vol apparente tegenstrijdigheden.

Dan liever geen info dan zo'n gezabber ! Maar ja, er is een ramp gebeurd, de kranten moeten gevuld worden, en morgen is toch iedereen vergeten wat ze geschreven hebben !

Pablo Carpintero said...

En Wallonië is inderdaad het verre buitenland geworden. Daar hebben we geen zaken mee. In De Standaard staat een artikel over de sterfgevallen in Wallonië. Verder niets. Er staat bijna meer in over de problemen in Duitsland en Frankrijk.

En het is niet dat het op een halve bladzijde aankwam ...

Pablo Carpintero said...

En twee dagen later doet de man precies wat hij op 15 november afwees : hij zoekt schuldigen. En hij vindt de verkokering.

Bon mots komen bijna altijd voor inhoud : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G3327E15&word=na+verzuiling+nog+verkokering.